Veelgestelde vragen
Alle huishoudens zijn voor de afname van stroom en gas klant bij een energieleverancier. Word je klant bij Energie VanOns én ben je lid van onze energiecoöperatie Klencker Energie, dan gaat een stukje van de winst die Energie VanOns maakt naar Klencker Energie. Dat geld kunnen wij weer gebruiken bij duurzame projecten.
Zit ik meteen vast aan een langdurig contract?
Nee, wij hebben een flexibel contract dat elke maand opzegbaar is of een contract voor één jaar vast (met een korting op het tarief).
Krijg ik een boete als ik weg ga bij mijn energieleverancier?
Wanneer je klant wilt worden bij ons dan gaat Energie VanOns voor je na of je kosteloos kunt overstappen. Als je nog vastzit aan een contract, dan gaat de overstap pas in als het huidige contract is afgelopen. Je riskeert dan geen boete. Misschien is het betalen van een boete toch voordeliger. Dit verschilt per situatie, en dus het uitzoeken waard.
Kan ik zonder stroom en gas komen te zitten als ik overstap?
Nee. Je kunt in Nederland nooit zomaar worden afgesloten van stroom, tenzij je langdurig niet betaalt. Hier zijn wettelijke regels voor.
Mensen nemen écht groene stroom en duurzaam opgewekt gas bij Energie VanOns af omdat ze zelf willen bijdragen aan een duurzame gemeenschap. De winst van Energie VanOns vloeit terug naar Klencker Energie en die investeren wij weer in onze dorpen. Energie VanOns past geen verkooptrucs toe, heeeft geen groot PR budget en zoals gezegd, de winst wordt direct geïnvesteerd in onze eigen regio.
Wie kan er klant worden van Energie VanOns via Klencker Energie?
Iedereen kan klant worden: bedrijven, verenigingen en particulieren.
Zijn de enrgieprijzen bij Energie VanOns laag?
Energie VanOns hanteren eerlijke en nette prijzen. De prijzen zijn vergelijkbaar met de gemiddelde prijzen van andere regionale aanbieders. Energie VanOns is geen prijsvechter. Ze kunnen een vriendelijke prijs bieden doordat er weinig overheadkosten zijn.
Ben ik van gas- en stroomlevering verzekerd?
Levering van gas en stroom is gegarandeerd! Je kunt geen moment zonder gas en stroom zitten.
Kan ik mijn contract gemakkelijk opzeggen?
Je hebt altijd het recht om naar een andere leverancier over te stappen.
Salderen is het direct op uw energierekening wegstrepen van verbruikte energie tegenover opgewekte energie. Voorbeeld: U heeft 1500kwh verbruikt en 500kwh opgewekt, u betaalt dan voor de 1000kwh die over blijft.
Energie VanOns is een coöperatief energiebedrijf dat eigendom is van energie coöperaties in Noord-Nederland. Wij leveren gas en groene stroom via Energie VanOns. Wij zijn dus ‘wederverkoper’ van hun energie. De energiecoöperatie ontvangt een vaste vergoeding per jaar voor elke aangebrachte klant bij Energie VanOns. Wij delen tevens mee in hun winstuitkering. Omdat Energie VanOns uw energie levert, zal hun logo op alle correspondentie omtrent uw leveringsovereenkomst staan.
Super groen!
Een 10 voor duurzaamheid!
Uit het onderzoek dat WISE, Natuur&Milieu, Greenpeace, Hivos, WNF en de Consumentenbond publiceerden, blijkt dat de stroom die Energie VanOns levert de groenste van Nederland is.
Lees het rapport op de site van Natuur&Milieu.
Samen met onze klanten en leden leveren wij een steeds grotere bijdrage aan de lokale, duurzame energieproductie. Wij zullen ons hiervoor blijven inzetten.
Die vind je op de website.
Wij zijn een energiecoöperatie, opgericht in 2018, met als doel een bijdrage te leveren aan het gebruik van duurzame energie. Naast het ontwikkelen en delen van kennis door actieve voorlichting, werken we aan projecten om zelf (mede) energie op te wekken en aan u te verkopen. Dat is goed voor het milieu én voor de betaalbaarheid van de energie die uw huishouden of bedrijf nodig heeft.
In onze coöperatie zijn de leden het hoogste orgaan. Zij bepalen wie de bestuursleden zijn en welke projecten we gezamenlijk uitvoeren. We zijn allemaal vrijwilligers en zetten ons in vanuit onze overtuiging dat de wereld eerlijker en duurzamer kan worden.
We zijn een coöperatieve vereniging. Dat houdt in dat wij, als een enthousiaste club van vrijwilligers, samenwerken om in en om Oosterhesselen – Gees – Zwinderen stap voor stap duurzame energie op te wekken en waar mogelijk aan u te leveren. Samen met andere coöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe zijn we eigenaar van het energiebedrijf Energie VanOns, ons energiebedrijf dus!
Elk lid van onze coöperatie, die ook klant is bij Energie VanOns, levert onze coöperatie jaarlijks een winstaandeel op van Energie VanOns. Dat geld investeren wij in nieuwe duurzame projecten in onze eigen drie dorpen. Onze leden dragen de coöperatie en zorgen er samen voor dat we projecten en activiteiten uitvoeren. Doe je mee?
Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen of zonnepanelen?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidies en om eenvoudig en voordelig geld te lenen:
- Subsidie op zonneboilers, warmtepompen
- Btw-teruggave bij aanschaf zonnepanelen
Een dak kan om meerdere redenen niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Veel voorkomende redenen zijn:
- Schaduwwerking door bomen of slagschaduw van schoorstenen, dakkapel of andere obstakels;
- Het dak is onvoldoende georiënteerd op het zuiden;
- Het dak is van riet dak of het huis is een monument, waardoor het niet mag of erg lelijk wordt.
Wilt u toch graag zonnepanelen? We ontwikkelen projecten voor collectieve opwek van zonnestroom, in de vorm van een collectief zonnedak of zonnepark. Deze projecten werken volgens het principe van de postcoderoos.
Wat is de gemiddelde terugverdientijd van de zonnepanelen?
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 8 en 10 jaar. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnestroominstallatie hoe korter de terugverdientijd.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Wij raden u aan om niet meer energie op te wekken dan u verbruikt. Het is al heel netjes als u 80 procent van uw eigen elektriciteitsverbruik zelf kunt opwekken.
Wat kost een zonnepanelen-installatie?
Voor een prijsindicatie van een zonnepanelen-installatie kunt u het beste even contact met ons opnemen.
Zit er garantie op de zonnepanelen?
De leveranciers waarmee wij samenwerken geven garantie op de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Soms wordt ook een opbrengstgarantie afgegeven. Let hier op bij het vergelijken van offertes.
Een standaard zonnepaneel heeft een maximaal vermogen van 270-300 Wattpiek. De daadwerkelijke opbrengst is afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen, de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst en het aantal zonuren. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel in Noord-Nederland is ongeveer 250 kWh per jaar. Met een stroomprijs van ongeveer €0,21 per kWh, zorgt dit per paneel voor een jaarlijkse besparing van zo’n €50,- op je energierekening.
Wat is de invloed van schaduw op de opbrengst van mijn zonnepanelen?
Als er schaduw valt op een zonnepaneel, dan beïnvloedt de schaduw de opbrengst van het hele systeem. Wilt je hier meer over weten, kijk dan bij de vraag: is mijn dak geschikt?
In welke kleuruitvoering zijn zonnepanelen te verkrijgen?
Doorgaans zijn zonnepanelen blauw of zwart. Er zijn echter ook rode en groene panelen op de markt.
Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?
De standaardafmetingen van zonnepanelen zijn 165 cm x 100 cm.
Maakt een zonne-installatie geluid?
Omvormers met ventilatoren maken geluid. Omvormers zonder ventilator maken minder geluid. Het geluid van een omvormer hoort u alleen als er energie wordt opgewerkt. ’s Nachts zal de omvormer geen geluid produceren.
Wat is een omvormer en hoe werkt deze?
De omvormer is een kastje tussen de zonnepanelen en de meterkast. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die we in huis gebruiken.
Is zonne-energie echt veilig en schoon?
Ja, de CO2- uitstoot van zonne-energie is ruim 10 keer lager dan de stroom uit gas- of kolencentrales. Als zonnepanelen vakkundig zijn geïnstalleerd is er geen risico voor de veiligheid.
Of een dak geschikt is voor zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie en de grootte van het dak. Bovendien moet je rekening houden met de schaduwobjecten op en rond het dak.
Met behulp van de Zonatlas kunt je zelf de geschiktheid van het dak bepalen. Maak desnoods gebruik van een gratis energiecoach.
Staat je vraag er niet tussen?
Neem gerust contact op.